Zaštiti svoj bicikl

Kako osigurati vaš bicikl?

Proleće je period kada počinje nova biciklistička sezona. Konstantno poskupljenja goriva je razlog više da kraće gradske relacije prelazite isključivo na vašem biciklu! On predstavlja transportno sredstvo koje će doprineti održavanju vaše forme, uštedi vašeg budžeta ali i očuvanju naše životne sredine! Nažalost, potrebno je svega nekoliko trenutaka nepažnje da neko ukrade vaš bezmotorni dvotočkaš. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi lopovima otežali da ukradu vaš bicikl:

1. Pridružite se ostalim članovima Bajs Baze, registrujte vaš bicikl
2. Postavite ID-TAG stiker ili karticu na vaš bicikl
3. Propisno osigurajte vaš bicikl pre nego što ga ostavite negde

Registrovane bicikle teže je prodati na internetu i veća je verovatnoća da će isti biti primećeni tj. identifikovani. Prilikom registracije bicikla najbitniji podaci koje možete uneti na profilu vašeg bicikla su: serijska oznaka rama, vaši kontakt detalji, nekoliko fotografija kao i opis nekih specifičnih detalja na vašem biciklu.

Naredni korak je postavljanje ID-TAG stikera ili kartice na vaš bicikl. Stiker i kartica sadrže na sebi Quick Response (QR) Kod (“code”) bicikla kojime se isti lako i brzo identifikuje u našoj Bajs Bazi. Dovoljno je da vašim Smartphone uređajem skenirate stiker ili karticu na vašem biciklu i QR Kod će momentalno inicirati učitavanje profilne stranice vašeg bicikla iz naše Baze. Ukoliko je bicikl ukraden, to znači da je Bajs Baza već objavila informaciju o tome na svojoj stranici kao i na Facebook i Twitter profilima Bajs Baze. Koristeći moć velikih socijalnih mreža širimo vest o ukradenom biciklu i na taj način informacija brzo stiže do svih onih koji su u kontaktu sa nama putem socijalnih mreža ali i do distributera bicikala i opreme, mnogih servisa, biciklističkih udruženja kao i do pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova zaduženih za ovu vrstu krivičnih prekršaja. 

 

Na stotine bicikala ukrade se svake godine na ulicama naše zemlje. Pobrinite se da VAŠ BAJS ne bude jedan od njih!

1. Sigurnosne sajle za zaključavanje bicikala ne treba da budu primarno sredstvo zaštite vašeg bicikla u gradu. Kvalitetnije „U-lock“ brave pružaju nešto pouzdaniju zaštitu.

2. Zaštitnom bravom i sajlama obuhvatite obavezno ram i točkove vašeg bicikla. Takođe proverite objekat za koji vezujete bravu, ukoliko je isti oštećen ili klimav, lopovi će lako odneti ceo vaš bicikl.

3. Nemojte se pouzdati u brojne prolaznike i sigurnosne kamere po ulicama. Ispostavilo se da oni nemaju uticaja u odvraćanju lopova u svojoj nameri da ukradu bicikl i to u sred bela dana.

4. Mnogi bicikli bivaju ukradeni iz hodnika zgrada, dvorišta, garaža, podruma… Dobro zaključajte vaš bicikl za čvrst fiksni objekat, čak i ako je mesto naizgled “sigurno“.

BikeSafe