Novosti

Kako osigurati vaš bicikl?

Proleće je period kada počinje nova biciklistička sezona. Konstantno poskupljenja goriva je razlog više da kraće gradske relacije prelazite isključivo na vašem biciklu! On predstavlja transportno sredstvo koje će doprineti održavanju vaše forme, uštedi vašeg budžeta ali i očuvanju naše životne sredine! Nažalost, potrebno je svega nekoliko trenutaka nepažnje da neko ukrade vaš bezmotorni dvotočkaš. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi lopovima otežali da ukradu vaš bicikl:

1. Pridružite se ostalim članovima Bajs Baze, registrujte vaš bicikl
2. Postavite ID-TAG stiker ili karticu na vaš bicikl
3. Propisno osigurajte vaš bicikl pre nego što ga ostavite negde

Registrovane bicikle teže je prodati na internetu i veća je verovatnoća da će isti biti primećeni tj. identifikovani. Prilikom registracije bicikla najbitniji podaci koje možete uneti na profilu vašeg bicikla su: serijska oznaka rama, vaši kontakt detalji, nekoliko fotografija kao i opis nekih specifičnih detalja na vašem biciklu.

Naredni korak je postavljanje ID-TAG stikera ili kartice na vaš bicikl. Stiker i kartica sadrže na sebi Quick Response (QR) Kod (“code”) bicikla kojime se isti lako i brzo identifikuje u našoj Bajs Bazi. Dovoljno je da vašim Smartphone uređajem skenirate stiker ili karticu na vašem biciklu i QR Kod će momentalno inicirati učitavanje profilne stranice vašeg bicikla iz naše Baze. Ukoliko je bicikl ukraden, to znači da je Bajs Baza već objavila informaciju o tome na svojoj stranici kao i na Facebook i Twitter profilima Bajs Baze. Koristeći moć velikih socijalnih mreža širimo vest o ukradenom biciklu i na taj način informacija brzo stiže do svih onih koji su u kontaktu sa nama putem socijalnih mreža ali i do distributera bicikala i opreme, mnogih servisa, biciklističkih udruženja kao i do pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova zaduženih za ovu vrstu krivičnih prekršaja. 

Koja je uloga našeg ID TAG stikera i kartice na vašem biciklu?

Volimo bajseve! Ali ne volimo kradljivce bajseva! Naš cilj je da ih onemogućimo u njihovoj nameri!

Jedna od metoda zaštite je i označavanje vašeg bajsa našim ID TAG stikerom i karticom.
Ukoliko ste registrovali vaš bajs na Bajs Bazi, imate mogućnost da isti označite samolepljivim PVC vodootpornim ID TAG stikerom koji smo dizajnirali u horizontalnoj i vertikalnoj verziji. Stikere možete nalepiti na bilo koji deo vašeg rama ili na neko drugo za to pogodno mesto (koje ste prethodno očistili kako bi stiker što bolje prianjao). Osim toga, tu je i ID TAG plastificirana kartica koja se može uglaviti u žbice na vašem točku, gde će takođe biti lako uočljiva.

Naši stiker i kartica sadrže jedinstveni QR-KOD vašeg bicikla. Pomoću aplikacije za skeniranje QR kodova na vašem Smartphone uređaju možete brzo i jednostavno skenirati QR-kod na našem ID TAG stikeru ili kartici koja se nalazi na nekom biciklu i na taj način odmah pristupiti stranici Bajs Baze na kojoj se nalazi ceo profil tog bicikla gde možete proveriti da li je isti možda u statusu “UKRADEN“! Ukoliko je to slučaj, možete odmah obavestiti Bajs Bazu ili vlasnika lično da ste locirali jedan od ukradenih bicikala registrovanih u našoj bazi!

Kako da IZBEGNETE kupovinu ukradenog bicikla?

Ekipa Bajs Baza svakodnevno dolazi u kontakt sa osobama koje se suočavaju sa sledećim problemima:

1. Vlasnik ukradenog bicikla pronašao je svog ljubimca u online oglasima i potrebna mu je pomoć i savet kako da svoj bicikl povrati.

2. Kupac je pronašao specifični bicikl na poglasima i želi da zna kako da bude siguran da oglašeni bicikl nije ukraden.

3. Kupac je kupio bicikl putem online oglasa, dovezao isti kući i nakon toga ustanovio putem naše Bajs Baze da je reč o ukradenom biciklu.

Kako bi vam pomogli u ovakvim slučajevima, ekipa Bajs Baze osmislila je jednostavno i dopadljivo “uputstvo“, svojevrstan savetnik kako reagovati u ovakvim i sličnim situacijama. U saradnji sa našim kreativnim prijateljima iz Fresh Creative Studio kreirali smo priručnik pod nazivom:

Kako Izbeći Kupovinu Ukradenog Bicikla u 4 Jednostavna Koraka:

 (klik na sliku za ceo priručnik)
Bajs_Baza_Infographic

Ova mini-publikacija uskoro će doživeti i svoje štampano izdanje koje će biti dostupno na lokacijama partnera i prijatelja Bajs Baze!